Schoenen kopen

Goede schoenen helpen jou bij het hardlopen, zorgen dat je het langer volhoudt én helpen blessures voorkomen. Genoeg redenen om een goed paar aan te schaffen. Laat je adviseren in een hardloopspeciaalzaak. Daar hebben ze verstand van zaken en kun je een voet- en of loopanalyse doen. Heb je nog een paar oude sport- of loopschoenen? Neem deze dan mee, dit helpt bepalen welk nieuw paar je nodig hebt.

Veters strikken

Natuurlijk strik je de veters van je schoenen! Maar hoe strak je strikt, bepaalt of je lekker of juist minder loopt. Stelregel: kun jij je schoenen uittrekken zonder de veters los te maken? Dan zitten je veters te los. Een zere wreef (bovenkant van je voet) is ook een duidelijk signaal: je veters zitten dan echt te strak. Tip 1: Hou je een pijnlijke wreef? Veter dan eens van boven naar onder, met de strik onderaan. Tip 2: Voor een optimale pasvorm maak je je voet in de schoen bol terwijl je je veters strikt.

Wat moet je aan

Het blijft lastig om te bepalen: lange of korte mouw? Lange of korte broek? En hoeveel laagjes moet ik aan? Dit lijstje helpt je met je sportoutfit uitkiezen. Natuurlijk heeft de één het eerder koud dan de ander, dus het is niet meer dan een hulpmiddel. Je leert zelf ook snel genoeg welke kleding het prettigst voelt bij welke temperatuur.

Warmer dan 17 graden?: (mouwloos) topje, short of korte tight en evt. petje en zonnebril. 
Tussen 10 en 17 graden?:  shirt met korte of lange  mouw, driekwart of korte tight
Tussen 0 en 9 graden?: shirt met lange mouw en een (thermo) sporthemd, lange tight
Minder dan 0 graden?:  shirt met lange mouw en een thermo sporthemd en een jack, wintertight en evt. handschoenen en muts of hoofdband

3 lagen

Het 3-lagen systeem kun je altijd toepassen. De 1e laag is ondergoed of eventueel thermokleding. De 2e laag is een top of shirt met korte of lange mouwen. Deze laag zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur niet te veel schommelt, wat energieverspilling bespaart. De 3e laag is een wind- of regenjack. Ben jij een koukleum of neem je liever geen risico? Ga dan gerust ook in de warmere maanden op pad in 3 lagen.